Skip to content

Tips til gode oplevelser

San Francisco har mange klassikere til turisterne: Painted Ladies (husene fra tv-serien “Hænderne Fulde”), krabbe (frisk fra frost) på Fisherman’s Wharf, en tur med Cable Cars over de stejle bakker…

Alt det er fint nok, hvis man er til “Turen Går Til”-rejsemål.

San Francisco er dog meget mere end en hyggelig turistby. Det er en by på størrelse med København, men alligevel finder man lagt flere sjove og skæve oplevelser her. Der er stadig mange ting på min to do-liste, men her er mine bud på oplevelser, du virkelig bør forsøge at presse ind i dit program!

 

Burlesque

Glem alt om lidt for pæne stripperpiger i et overdimensioneret champagneglas. Burlesque i San Francisco er en overvægtig exhibionistisk kvinde, der nyder at lave helikopteren med sine lange bryster, det er er standup i supermandsunderbukser, det er en veltrimmet flot mand der hiver sit velcrojakkesæt af og afslører guldfarvede trusser og nippletassles. Det er sensuel mavedans til Rihanna, udført af en skaldet fyr i aladdinkostume, det er små, tynde piger der vrider sig selv af led og Batman der langsomt smider tøjet mens folket griner og hujer.
Burlesque i San Francisco er amatøragtigt, det er er for alle typer og det er pissehamrende sjovt.

Den sjove:
Til “First Friday Follies” på Stork Club den første fredag i hver måned i Oakland (gratis, men husk drikkepenge). Tag BART til 19th St i Oakland og gå til Telegraph Avenue, hvor Oakland’s First Friday finder sted.
Den professionelle:
DNA lounge i South of Market (ca. 20 dollars i entré)
Den hurtige:
Skylark Bar i Mission om fredagen (gratis)

 

IMG_20150502_221742

 

Alternative biografoplevelser

I San Francisco er biograferne små og nicheprægede. I Kabuki Theater kan du købe drinks og øl til dine chokoladeovertrukne vingummibamser, når du er færdig med at shoppe Pikachu-souvenirs i Japantown. I Clay Theatre kan du finde mere specielle indiefilm, eller se “Rocky Horror Picture Show” sammen med udklædte, entusiastiske gæster.

Min favorit er Castro Theater, der den sidste uge i måneden viser Sing a long’s. Folk møder op udklædt (men det er bestemt ikke et krav), og de bedst udklædte vinder præmier. Alle modtager en goodie bag, der indeholder sjove ting som passer til forestillingen, og man bliver instrueret i at deltage aktivt i filmen. Jeg troede egentlig, det ville være en smule irriterende, men det viste sig, at jeg selv endte med ihærdigt at råbe “Nooooo! DON’T DO IT ARIEL” og at buh’e af “Scorpions” i Grease. Jeg græd næsten da Den Lille Havfrue var slut, og det er alligevel første gang, jeg har været så engageret i en Disney-film (som voksen).
Man må i øvrigt ikke drikke til forestillingerne i Castro, så når amerikanerne sidder og skråler med på sangene (og det gør de!), sker det i helt ædru tilstand.
Imponerende!

 

IMG_20150224_184628

 

Food trucks

Food trucks er egentlig ikke et mål i sig selv. Jeg mener, det er jo bare mad serveret fra en ombygget lastbil. Det gode ved food trucks er dog (og her føler jeg ligesom ikke, København helt har forstået formålet endnu) at de er mobile. San Francisco har nogle kedelige pletter, hvor maden enten er for dyr eller udvalget for dårligt. Ved at holde øje med Off the Grid-bilernes skema er det nemt at finde i hvert fald et par food trucks ved frokosttid.

Off the Grid er også et populært picnic-tiltag, som finder sted torsdag til søndag på forskellige lokationer. Jeg foretrækker “Twilight at the Presidio” om torsdagen, hvor der er live musik og små bål, og hvor stemningen er lidt hyggeligere. Men “Picnic in the Presidio” (frokost, søndag) kan også anbefales, hvis man vil have ALLE mad-muligheder rullet ud. Fort Mason Center (fredag) er en klassiker og involverer typisk noget mere alkohol, men der kan godt være ret koldt om aftenen. En aften jeg var der, var jeg oprigtigt i tvivl, om jeg havde beskadiget mine nerver ved at spilde gift ud over mine hænder i laboratoriet tidligere på dagen, eller om jeg var ved at få forfrysninger (i april).
I det hele taget er det en rigtig god idé at huske varmt tøj (inklusiv hue og vanter) hvis man planlægger at tage til Off the Grid efter solnedgang. Det gælder især om sommeren, hvor tågen hænger tungt over byen.

Off the Grid har i sin madmarket-form også ret til at servere alkohol UDENDØRS (ja, det er en big deal i SF), så hvis du holder dig inden for picnic-området, har du nu mulighed for at udleve din rødvinsbrandert med Alcartaz og Golden Gate Bridge som baggrund.

Mine food truck anbefalinger:

  • Bahn Mi med marineret tofu fra Little Green Cyclo – 7$
  • En burger fra KoJa Kitchen (men hold dig fra deres pommes frites!) – cirka 10$
  • En grilled mac’n’cheese sandwhich fra Cheese Gone Wild (ret fed, men god) – 9$
  • En hindbærdoughnut fra Johnny Doughnut. Seriøst, du er et svin hvis du ser den vogn, og ikke smager noget. Om ikke andet, så køb en for min skyld. Please.
  • Beef short rib fra The Chairman – 5$ per styk, tror jeg

Og husk at folk i San Francisco absolut ikke har noget problem med at stå i kø, hvis maden er god. Med andre ord går du sjældent galt i byen, hvis du stiller dig i den længste kø.

 

IMG_20150430_225015

 

Sport

Baseball er som bekendt verdens mest langtrukne spil, men billetterne er billige (ned til 7$), og stadion sjovt at se! Tag til AT&T Park med dine venne og støt SF Giants. Husk kontanter til snacks, mad og øl.
Fun fact: Sodavandsreklamer skal inkludere advarsler, hvis de bliver vist i San Francisco. Eneste undtagelser er Coca-Cola skiltet ved Bryant og den gigantiske CocaCola-flaske, der er opført i AT&T park.

I den lidt dyrere ende er ishockey med San Jose Sharks. Tag Caltrain fra San Francisco, og husk at man godt kan vente længe på det sidste tog hjem. Vi gav cirka 500 kr per billet. I (cirka) samme prisklasse finder vi basketball (Golden State Warriors i Oakland), hvorimod amerikansk fodbold er hamrende dyrt (49ers på Levis stadium i Santa Clara).

 

San Jose Sharks

 

Urban hiking

Før jeg flyttede til San Francisco, forbandt jeg ordet “hike” med en vandretur i en nationalpark, sådan lidt a la Söderåsen i Sverige. I San Francisco “hiker” man, når man går en tur gennem byen. Urban hiking er altså en simpel byvandring, bare krydret med masser af stejle bakker og gerne med et kamera i hånden.
Som turist er det vel nærmest urban hiking man laver hele tiden, men jeg synes faktisk, det er en god idé at planlægge nogle af de rigtig stejle bakker ind i ruten. Der er masser at vælge imellem, og de er altså en særlig charmerende del af San Francisco!

 

IMG_20150215_235822

 Udsigten fra Alta Plaza Park

Gudstjeneste

a) “Jeg tror ikke nødvendigvis på gud. Men jeg vil stadig gerne se en amerikansk gudstjeneste. Hvor går jeg hen, hvis jeg som turist ikke skal føle mig malplaceret?”
Svaret er Glide Memorial Church i Tenderloin. Her er gospelkor, transshow og plads til alle. Donationer går til at give mad til de hjemløse, og dem er der nok af i San Francisco!

b) “Jeg tror på gud, og føler ikke, det er hyklerisk, at jeg dukker op til en gudstjeneste. Hvor finder jeg et spændende sted at tage hen, hvor folk ikke kigger skævt til mig, men hvor der samtidig ikke er andre turister?”
Svaret er Glad Tidings Church. Den er henvendt til alle, og lader til at være ret populær. Jeg har dog aldrig været derinde (jeg tror ikke selv på gud, og det er ikke for turister).

 

IMG_20150419_113935

 Gudstjeneste i Glide

 

Alt det spontane

På siden med nyttige links kan du finde et par hjemmesider, hvor man registerer ugens tilbud af sjove og billige begivenheder samt de årlige festivaler og parader.

 

Fra min to do-liste:

Roller disco i Castro

Stand up (kendt for at være ret billigt i SF, men samtidig sjovt)

Lær at lave graffiti med 1AM i SoMa

Sejle i kayak ved husbådene i Sausalito, eller om natten i San Francisco Bay

Science of cocktails i Exploratorium (kun én gang om året)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *